Despre diamante

home_jeweller_products_1Diamantul este carbon pur, cristalizat in sistemul cubic, in urma cu miliarde de ani, in adancurile Pamantului, la peste 150 km, presiuni foarte mari si temperaturi ridicate. Numai foarte putine diamante au ajuns si la suprafata, fiind aduse de fenomenele vulcanice.

Proprietati: Duritate 10, Greutate specifica 3,51-3,52.; Indice de Refractie 2,4175 Monorefringent, Dispersia 0,044 Chimic foarte stabil.

Poate fi confundat cu:
– Pietre naturale incolore: Cuartul, Topazul, Turmalina incolora (Acroitul), Zirconul incolor, Corindonul incolor (Leucosafirul)
– Pietre de sinteza ale unor minerale care exista si in natura: Safirul incolor, Spinelul sintetic incolor, Moissanitul sintetic (Carbura de siliciu transparenta, Dur. 9,25) s.a.
– Imitatii: Zirconia (CZ),YAG, GGG, Fianit, Linobat, Fabulit, Strass.

Provenienta: Africa de Sud, Angola, Botswana, Australia, Rusia, India, Brazilia, Venezuela.

Proprietatile sale exceptionale puse in valoare numai prin taiere si slefuire fac din acesta cea mai importanta piatra pretioasa.

Nu toate diamantele sunt la fel, existand diferente semnificative de calitate, respectiv de valoare. Pentru evaluare, profesionistii utilizeaza sistemul devenit clasic al celor ” 4C „, de la cuvintele englezesti: Color =Culoare , Clarity = Claritate, Puritate (limpezime), Carat = Carat (greutarea in carate) , Cut = Taietura. Acesti “4C “ determina calitatea si pretul pietrei. Specialistii vorbesc de un al 5-lea C, Confidence = Incredere, Corectitudine profesionala, Seriozitate

Culoarea: Majoritatea diamantelor folosite in bijuterie par incolore, dar diamantele cu adevarat incolore ca si cele de culori placute, sunt extrem de rare, iar raritatea le face foarte scumpe. Diamantele prezinta o mare varietate de culori: de la galben sau brun pana la roz (foarte rar), albastru, verde si chiar rosu inchis (exceptional!) Dupa normele Institutului Gemologic American (GIA) culoarea diamantelor este exprimata in litere, pe o scala descrescatoare de la D pana la Z, D fiind complet incolor. Diamantele de culoare J sunt percepute ca galbene chiar si pentru o persoana obisnuita. Daca valoarea diamantelor scade considerabil intre H si Z, diamantele Z+, care au culori naturale intense, placute „Fancies” (fantezi) sunt foarte rare si extrem, extrem de scumpe.

Diferentele dintre gradele de culoare fiind  extrem de mici, expertii folosesc etaloane comparatoare  (master stones).

Aprecierea culorii se face numai de catre experti, la pietrele libere, nemontate, in lumina nordica (la o fereastra orientata spre Nord) sau la anumite lampi speciale (Philips D65), pe un substrat alb, orientand piatra cu coletul  (partea ascutita) in sus, unde se “concentreaza” culoarea.

011

Claritatea
Nu toate diamantele sunt perfecte. Claritate inseamna absenta incluziunilor. Unele pot avea urme ale altor minerale prinse in masa lor in procesul de cristalizare. Natura, dimensiunea si localizarea incluziunilor  determina puritatea  pietre si in ultima instanta pretuli. In general, incluziunie rconstau din mici puncte albe sau negre. Lumina se propaga cel mai bine in diamantele lipsite de incluziuni. Exista diamante care la o marire de 10x nu prezinta nici un fel de defect, dar sunt evident foarte scumpe.
La capatul scalei de mai jos sunt diamantele care au impuritati usor vizibile chiar si cu ochiul liber.

012

Determinarea claritatii  presupune ochi foarte bine antrenati si se face cu ajutorul lupei Triplet standard 10x. Pe de alta parte incluziunile constituie adevarate “amprente” ale diamantelor care le fac unice, inconfundabile. Cu cat insa acestea sunt mai putine, cu atat diamantele respective sunt mai rare si mai scumpe. Diferenta de pret dintre un diamant  VS 1 si altul SI 1 poate fi de 20%, chiar daca toate celelalte caracteristici  sunt  identice

Caratul (prescurtat ct) este unitatea de masura a greutatii pentru pietre pretioase. 1ct = 0,2 grame sau 1ct =100 puncte. Astfel, un diamant   de 25 puncte are 0.25 carate adica 1/4 ct. Cu cat pietrele sunt mai mari, cu atat sunt mai valoroase. Pe de alta parte, pietrele prost taiate, mai “grele” au  capacitate mai redusa  de a reflecta lumina.
Diamantele mai mici de  0,04 ct. (20 puncte) se numesc melée. Ele  pot avea taietura plina (57 sau 58 fatete) sau simpla (17 sau 18 fatete).

Cut (Taietura) In stare bruta un diamant nu are nimic spectaculos. Numai prin operatiile de taiere si slefuire foarte precise, transmise de secole din generatie in generatie, poate fi pusa in evidenta splendoarea pietrei.
Termenul Cut este cu mult mai complex si se refera la efectul cumulat a trei factori: Proportiile exprimate in procente, Calitatea slefuirii si Simetria fatetelor.

Diamantele  bine taiate  reflecta in totalitate lumina ce cade pe ele  rezultand “focurile” (sclipirile in toate culorile curcubeului).
Focurile, stalucirea, scanteierile si toata frumusetea unui diamant depind in proportie de 98%  de precizia taieturii. Abaterile de la proportiile optime diminueaza aceste focuri si scad valoarea pietrei.

Forme de taiere: Rotund, Oval, Lacrima, Spit, Patrat, Inima, Bagheta etc.Briliantul Rotund cu 57 sau 58 fatete este cel mai raspandit, deoarece  reuseste sa puna cel mai bine in evidenta proprietatile naturale ale pietrei.
Intrucat Briliantele rotunde moderne sunt standardizate redam in tabelul de mai jos corespondenta dintre Diametru  si Greutate:

013

Tot ceea ce este rar este si pretios iar diamantele sunt foarte rare.
Exemple:  Pretul unui carat de diamant exprimat in US$, (la 21 Aprilie 1997.  Tabelul de mai jos desi nu este foarte recent, va poate face sa intelegeti mai bine diferentele dintre diamantele de aceeasi marime dar de calitati diferite.

014

Confidence (Corectitudinea, Seriozitatea, Increderea in bijutierul Dvs.)
Cand va hotarati sa cumparati un diamant de la un bijutier, acesta trebuie sa fie capabil sa va explice in amanuntime factorii de mai sus (Cei 4C) si sa va demonstreze diferentele de de calitate, respectiv de pret intre diferite diamante. Intotdeauna calitatea are pretul sau. Bijutierul corect va va prezenta diamante de diferite marimi si calitati ajutandu-va sa alegeti pe cel mai bun pentru banii de care dispuneti.

Curatarea diamantelor 
Pentru a straluci in toata splendoarea lor, diamantele trebuie sa fie curate. Mai mult chiar, un diamant curat pare mai mare decat este in realitate. Pentru ca diamantul are tendinta de a retine pe suprafata sa grasimile,  inclusiv cele provenite din cosmetice, ele trebuie din cand in cand curatate. Curatirea lor poate fi facuta cu o periuta de dinti si apa calduta cu putin detergent. Sau: Scufundam obiectul timp de 30’ apa rece o parte si o parte amoniac, dupa care il curatam cu o periuta de dinti si-l uscam cu un servetel de hartie. Acest lucru poate fi facut desigur si la bijutier care foloseste si alte metode (solutii speciale de curatire sau baia de ultrasunete)

De retinut!  Evitati contactul  bijuteriei Dvs. cu  apa de clor sau alti inalbitori, inclusiv apa oxigenata, care pot actiona asupra metalului, chaiar daca acesta este aur argint sau platina. Nu purtati diamante cand faceti lucrari grele. Diamantele sunt extrem de dure, dar se pot crapa sau  chiar sparge la lovituri foarte puternice. Pentru ca  diamantele sunt  extrem de dure pastrati-le intr-o caseta, separat de alte bijuterii,  pe care le poate  zgaria.  Consultati odata pe an un  bijutier,  care sa controleze gradul de uzura al monturii diamantelor Dvs.,  eventual  pentru curatire sau  pentru a interveni din timp in vederea  eliminaii  riscului de  pierdere a  pietrei.

Autor:
© M.- D. Andrei 2008 – specialist pietre pretioase
A.N.P.C.